Gospodar vnovič zmagoslavno vkorakal na Ortofest (2013)

“Avtomobili so legendarna slovenska art rock zasedba. Skupina poseduje tako močan katalog avtorskega materiala, s poudarkom na »resnično močan«, da vselej, ko ga izvaja na odru, ne moreš izbrati najljubše skladbe. Takoj, ko jo izbereš, boš storil krivico naslednji (ali prejšnji) v koncertnem repertoarju.

Preko trideset let v sedlu, preko trideset let med najvidnejšimi izvajalci Slovenskega rock zemljevida in skupina, ki je skozi osemdeseta in devetdeseta krojila podobo slovenskega, pa tudi jugoslovanskega mainstreama. Avtomobili se ne starajo. Le zorijo. Nov album »Pozna pomlad« – RockLine recenzija TUKAJ, je prinašalec novega ustvarjalnega dinamita, ki žene motor Avtomobilov dalje! In vendar je občutek, da skupina v vseh letih kljubovanja in letih, ko je ljudstvu dostavljala celo serijo odličnih skladb in albumov, od matične države še ni prijela pravega priznanja za svoj artizem. Tako pomembne skupine za ohranjanje tradicije in izročila slovenske rock kulture, kot so v našem primeru Avtomobili, nagradijo v drugih državah tako, da jim posvetijo vsaj serijo znamk. Vsaj to. Kanada je glasbo Rush pred leti zaščitila s posebnim dekretom, kot vrsto kulturnega spomenika. Nedavna je izšla znamka s podobo naslovnice njihovega najuspešnejšega albuma »Moving Pictures« (1981). Kaj pa Republika Slovenija? Ali lahko spozna pomen in kvaliteto rock  glasbe lastnih izvajalcev? Govorim kvaliteto, ne o vezah in poznanstvih? Pa smo tam. Bolje da tu zaključimo nadaljnji razvoj te misli. Nekje, nekoč na drugem planetu, kjer bo svet prijazen in pošten.

Nov koncert in nova izkušnja polna prelepih trenutkov, ki te odlepijo za hip od vsakdanjih križev. To je srečanje z Avtomobili. Enkrat več. Drugo leto zapored so Avtomobili v sklopu Ortofesta do zadnjega kotička napolnili Orto bar. Le bera je bila leta 2009 nekoliko slabša, takrat je bil Orto bar le do polovice zapolnjen. Zasedba nosi časovnico Orto bara v mezincu leve roke. Koncert je pričela 15 minut preko desete zvečer in ga zaključila natanko ob pol noči z dodatkom vred. V skladu z zahtevanimi protokoli torej. Delček bogatih izkušenj skupine se kaže tudi v takšni koncertni opazki, sicer minornega pomena.

Zasedba, ki je v oktobru lanskega leta izdala novi studijski album »Pozna pomlad«, je koncert tudi začela v takšnem slogu. S skladbo Bar pozabe, ki je kot kompozicija za ušesa navajena zimzelenov svojevrstno presenečenje. Mračna skladba, ki gradi, gradi, gradi atmosfero počasi in jo stopnjuje premišljeno napeto v refrenski krešendo, kjer pošteno rockersko zagrmi.”

Celoten članek (beri dalje):
www.rockline.si/podrobnosti-reportaze/gospodar-vnovic-zmagoslavno-vkorakal-na-ortofest-2013-5749
Avtor: Aleš Podbrežnik
Foto: Nina Ferkolj

avtomobili-foto_Nina_Ferkolj_1 avtomobili-foto_Nina_Ferkolj_2 avtomobili-foto_Nina_Ferkolj_3 avtomobili-foto_Nina_Ferkolj_4 avtomobili-foto_Nina_Ferkolj_5 avtomobili-foto_Nina_Ferkolj_6